A rendszeres parazitamentesítés elengedhetetlen – és anyagilag sem túl megterhelő, hiszen pl. egy-egy féreghajtó tabletta mindössze pár száz forintba kerül…

 
Sajnos sokan nem veszik komolyan a féreghajtás fontosságát, pedig számos galand- és fonál-féregfaj az emberben is képes megtelepedni.
 
A kölyökmacskák féregtelenítése kb. 6-12 hetes korban esedékes, kétszer, 2 hét időközzel. Kölykök esetében javasolt féreghajtó készítmény a Vitaminthe paszta.
 
Felnőtt macskáknál kizárólag benti tartás eseén 3-6 havonta, kijárós, vagy kinti macskák esetében 3 havonta javasolt a féreghajtás (az ember a cipőtalpán behurcolhatja a petéket a lakásba, illetve különböző rovarok elfogyasztásával is fertőződhetnek a macskák). Felnőtt macskák esetén javasolt féreghajtó készítmény a Cestal vagy a Drontal Cat tabletta.
 
Ha bármikor féreg ürül (akár spontán, akár féreghajtó hatására), akkor 2 hetes időközökkel mindaddig ismételnikell a hajtást, míg ürülni látják a férgeket (ürülés a beadást követő 1-3 napban várható). 
 
Együtt tartott állatoknál mind a külső, mind a belső élősködők elleni kezeléseket összehangoltan kell végezni, tehát az együtt tartott, vagy egymással érintkező állatok egyszerre kapjanak bolhairtót, féreghajtót, stb.
 
Féreghajtó készítmények nem csak paszta és tabletta, hanem spot-on formájában is léteznek. A spot-on készítmények magasabb ár-fekvésűek, azonban ezek többsége külső paraziták ellen is véd, mint pl. bolhák, kullancsok, sőt, némely készítmény fülrüh ellen is, illetve nehezebben kezelhető állatok esetében ezeket egyszerűbb használni.
 
Minden készítmény alkalmazása előtt fontos elolvasni a tájékoztatót, vagy konzultálni állatorvossal, állatpatikussal (az állatorvosi rendelőben gyakori eset, hogy a gazdi olyan készítményt tett a cicára - pl. ex spot -, ami macskára nem lenne használható és ezzel mérgezést okozott kis kedvencének).
 
Minidg ügyeljünk, hogy az állat súlyának megfelelő mennyiséget adjuk be, az alul „kalibrálás” és a túladagolás sem szerencsés! (Alulkalibrálás esetén nem fejti ki rendesen a hatását, így az állat a kezelés ellenére férges maradhat, túldozírozás esetén pedig durva hasmenést illetve hányást okozhat.)
 
Fontos a bolha elleni kezelés is, ugyanis a bolhák is terjeszthetik a galandférget.
A bolhák ellen a spot-on készítményeken kívül különböző spray-k is kaphatók. Ezek használatáról is fontos elolvasni a rajta feltüntetett tájékoztatót (jó részük pl. nem használható szoptatós anyamacskára, vagy egészen kicsi kölykökre, illetve természetesen ebben a kategóriában is léteznek olyan készítmények melyek nem használhatók macskákra)!